De kleineondernemersregeling: wel of niet voor jou?

Btw-aangifte

De meeste zzp’ers hebben wel eens van de kleineondernemersregeling (KOR) gehoord. Maar wat de regeling precies inhoudt en vooral wanneer je deze nu inzet, is vaak minder bekend. Wanneer word je gezien als ‘kleine’ ondernemer? En is het altijd handig om van de regeling gebruik te maken?

De kleineondernemersregeling: wel of niet voor jou?

Om je wat handvatten te bieden, zetten we hieronder de voor-en nadelen van de KOR voor je op een rijtje.

De regeling in het kort

De kleineondernemersregeling is een vrijstelling voor de btw. Dit betekent dat je geen btw meer berekent aan je klanten, maar ook dat je geen btw meer kunt terugvragen over zakelijke kosten. Als ondernemer kom je voor de regeling in aanmerking als je in één kalenderjaar maximaal 20.000 euro omzet hebt. De KOR is niet alleen geschikt voor eenmanszaken, maar kan ook worden ingezet in andere ondernemingsvormen zoals de VOF en de stichting. Zie ook de website van de belastingdienst.

Voorwaarden voor de KOR

Om gebruik te mogen maken van de KOR moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Je bent ondernemer
  2. Je hebt een Nederlandse onderneming
  3. Je verwacht minder dan € 20.000 omzet te behalen

Moet ik als kleine ondernemer gebruik maken van de KOR?

Nee, deelname is niet verplicht. Als je in aanmerking komt en ervoor kiest gebruik te maken van de regeling, kun je je hiervoor aanmelden met een formulier van de belastingdienst. Let op: als je je niet aanmeldt, kun je ook geen gebruik maken van de regeling. Je aanmelding moet worden goedgekeurd door de Belastingdienst.

Waarom zou ik als ondernemer kiezen voor de KOR?

  1. Minder administratie
    De belangrijkste reden voor deelname is dat je van een deel administratieve rompslomp af bent. Je hoeft geen btw te berekenen over je facturen, je hoeft de btw over je kosten niet bij te houden en je hoeft geen btw-aangifte te doen. Omdat de meeste zzp’ers elk kwartaal aangifte doen, kan dit zeker voor de wat minder stipte ondernemers een hoop hoofdpijn schelen rond de aangiftedeadline.

  2. Minder betalen aan de belastingdienst
    Moet jij elke aangifte periode btw afdragen? Dan is de regeling interessant voor jou!
    (Krijg je elke periode btw terug? Dan is de regeling niet interessant voor jou. )

  3. Blije klanten
    Ook voor je klanten kan het voordelig zijn gebruik te maken van de KOR. Heb je voornamelijk particulieren als klant? Zij kunnen de btw niet zelf aftrekken. Voor hen ben je dus 21% of 9% goedkoper als je geen btw berekent over je dienst/product.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.